Zs. SIMON:Zisk štátneho podniku Lesy SR vlani pri poklese ťažby rapídne narástol

28.02.2012 Bratislava

Bratislava 28. februára (TASR) - Štátny podnik Lesy SR dosiahol podľa šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) v roku 2009 zisk približne 300.000 eur, na rok 2010 bol plán na úrovni 800.000 eur, ktorý sa podarilo po zmene vedenia podniku zvýšiť na 1,7 milióna eur.

\"Na rok 2011 mali plán 2 milióny eur. Dnes je nespochybniteľné, že Lesy SR dosiahli v roku 2011 rekordný zisk 18 miliónov eur, a to aj za podmienky, že vyťažia o 800.000 m3 dreva menej ako v predchádzajúcom roku. Teda pri poklese ťažby zisk štátneho podniku rapídne narástol,\" konštatoval v rozhovore pre TASR Simon.

Toto je podľa Simona dôkaz o tom, že sa \"zapchali všetky diery\", ktorými peniaze zo štátneho podniku \"utekali\" do niečích rúk a teraz zostávajú v štátnom podniku. \"A preto som mohol s pokojným svedomím súhlasiť s tým, že počnúc rokom 2012 bude štátny podnik odvádzať do štátnej kasy 20 miliónov eur,\" informoval.

Štátny podnik, ktorý je podľa neho \"bohatstvom všetkých občanov Slovenska, tak bude produkovať v prospech občanov SR, pretože bude napĺňať štátnu pokladnicu\".

\"Je treba povedať, že š.p. Lesy SR v minulom roku plnil aj funkciu významného zamestnávateľa, pretože sme zamestnali viac ako 530 ľudí na preventívne protipovodňové opatrenia – čistili sme v lesoch drobné vodné toky, odrážky, priepuste, lesné cesty tak, aby sme zachytili vodu v horných častiach lesa a nie až doslova v dedine, kde narobí tok povodeň,\" dodal.
 

Vyberte región